Peste 4.000 de persoane s-au adunat duminică, 9 septembrie, la Ţebea, în Hunedoara pentru a comemora 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
La evenimentul din localitatea hunderoreană Ţebea au venit, potrivit mediafax şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, cel al Muncii, Mariana Câmpeanu, al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele Senatului Dan Radu Ruşanu, secretari de stat, parlamentari. Manifestările care marchează comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu au început, la ora 11.00, cu depunerea de coroane la mormântul acestuia, din cimitirul din localitatea hunedoreană Ţebea.
După depunerea de coroane evenimentul a continuat cu o slujbă în memoria lui Avram Iancu, oficiată de un sobor de preoţi conduşi de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. În cursul după-amiezii, va avea loc un spectacol de muzică populară pe o scenă amplasată în apropierea cimitirului.
Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus în 1824, fiind un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth. Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.
Peste 4.000 de persoane s-au adunat duminică, 9 septembrie, la Ţebea, în Hunedoara pentru a comemora 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
La evenimentul din localitatea hunderoreană Ţebea au venit, potrivit mediafax şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, cel al Muncii, Mariana Câmpeanu, al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele Senatului Dan Radu Ruşanu, secretari de stat, parlamentar