La halda de gunoi de la Mărăşeşti este testată o substanţă împotriva incendiilor, care au loc frecvent în zonă. Cantităţile imense de deşeuri depozitate la halda de gunoi sunt un focar permanent de incendii, iar autorităţile caută soluţii pentra a limita cheltuielile cu stingerea acestora şi prevenirea altor evenimente nedorite.
O soluţie este utilizarea unei substanţe unice în ţară, produsă de fostul director al Chimica Mărăşeşti, Iulian Mocanu. „Am încheiat un parteneriat cu ILGO Mărăşeşti şi Primăria oraşului, cea care răspunde de haldă, pentru a testa această substanţă la halda de gunoi. Este o zonă cu foarte multe incendii, iar substanţa pe care o testăm asigură protecţia împotriva acestora. Săptămânal, sunt 4-5 incendii la halda de gunoi, iar prin folosirea acestei substanţe s-ar realiza o economie foarte mare“, a afirmat Iulian Mocanu.
Acesta a explicat că, deocamdată, substanţa este testată pe o suprafaţă de circa o sută de metri, în zona unde izbucneau cel mai des incendiile. Este o suprafaţă în pantă de 60%, care a fost pregătită pentru folosirea substanţei.
Este cunoscut faptul că în haldele de gunoi se formează pungi cu biogaz, care alimentează incendiile. Însă Iulian Mocanu spune că soluţia pe care a pregătit-o creează o crustă micronică ce nu permite accesul aerului pentru întreţinerea arderii. Fără oxigen, focarul se stinge singur. „Este ca o peliculă de sticlă care se aşează pe gunoi“, descrie Iulian Mocanu modul în care acţionează substanţa.
Dacă testul va ieşi pozitiv, etapa următoare este introducerea unui antiseptic care va proteja împotriva infecţiilor pe cei care lucrează cu gunoi menajer. Avantajele substanţei sunt costurile mici de achiziţie şi simplitatea folosirii. După descărcarea gunoiului, acesta trebuie întins şi se pulverizează pelicula de substanţă peste acesta. „Este simplu, se aplică prin pulverizare pe s