La Londra urmează să se desfăşoare luni la prânz o paradă în cinstea medaliaţilor britanici de la Jocurile Olimpice şi cele Paralimpice, într-un sezon început pe 27 iulie şi terminat pe 9 septembrie.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Marea Britanie s-a situat pe locul trei în clasamentul pe medalii, atât la olimpici, cât şi la paralimpici, dar succesul cel mai mare a fost poate cel de public, care a depăşit toate aşteptările.
Vara de aur a luat sfârșit chiar duminică seara, când în capitala britanică, unde după-amiaza temperatura ajunsese la 29 de grade, a început să sufle vântul și au căzut primii stropi de ploaie după o săptămână cu o vreme ideală pentru sport. O săptămână în care sportivii paralimpici au uimit o întreagă ţară, cu aproape trei milioane prezenţi pe bazele sportive și multe alte milioane uitându-se la televizor.
În total, peste 50 de milioane de persoane, din cele 63 de milioane câte numără Regatul Unit, au privit cel puțin 15 minute din transmisiunile sportive de la Jocurile Olimpice și Paralimpice.
Nume precum cel al sprinterului Johny Peacock, cu un picior amputat, câștigător al probei de 100 de metri plat, cu 10 secunde și 90 de sutimi sau al înotătoarei Ellie Simmonds, care suferă de nanism, câștigătoare a două medalii de aur, una de argint și una de bronz, au devenit aproape la fel de cunoscute ca cele ale atleților Mo Farah sau Jessica Ennis, cu care vor împărți platforma autobuzului cu etaj, care va purta sportivii medaliați pe un traseu prin centrul Londrei.
Spectatorii și telespectatorii vor rămâne cu imaginea celebrului atlet sud-african Oscar Pistorius, amputat de ambele picioare, câștigător al cursei de 400 de metri plat, primul sportiv care a concurat și la Jocurile Paralimpice și la cele Olimpice în același an, dar și cu aceea a mexicanului Jose Reyes, înotătorul fără brațe, care a câșt