Entuziasmul de pe bursele europene de la finalul săptămânii trecute a scos din amorţeală şi bursa de la Bucureşti, iar analiştii spun că atâta timp cât investitorii de pe pieţele internaţionale rămân optimişti, şi piaţa locală va profita de acest val de cumpărări.
"Fiind extrem de redusă, piaţa românească este inevitabil conectată la mişcările marilor pieţe europene, chiar şi în condiţiile în care capitalul străin are o prezenţă redusă la BVB. Sentimentul investitorilor de pe marile pieţe financiare este singurul element major care influenţează piaţa acţiunilor de la Bucureşti, fundamentele de ţară şi cele ale companiilor fiind secundare ca importanţă prin prisma impactului asupra cotaţiilor", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Căruntu.
El consideră că decizia BCE de a cumpăra din piaţă obligaţiuni ale statelor cu probleme pentru a reduce costurile de finanţare ale acestora oferă confortul evitării unei panici pe termen scurt în legătură cu eventuala materializare a riscurilor de default, dar nu rezolvă problema de fond, şi anume că stocul de datorie nu se reduce şi că inevitabil va greva asupra creşterii economice pe termen mediu şi lung.
"Reducerea stocurilor de datorie guvernamentală afectează intensitatea activităţii economice şi va pune presiune pe profiturile companiilor din zona euro (dar şi SUA) în următorii ani, ceea ce ar trebui sa îndemne la prudenţă investitorii faţă de ideea că acţiunile ar fi ieftine la actualele cotaţii. Pe de altă parte, opţiunile BCE de a sprijini anumite economii europene din postura de creditor de ultimă instaţă sunt mai limitate decât în cazul FED", a afirmat Căruntu.
Întrebat dacă se aşteaptă la mişcări importante pe plan local în următoarea perioadă, el a afirmat că recenta emisiune de euroobligaţiuni a statului român a arătat că în pofida agitaţiei politice din