Venirea Comisiei de la Venetia la Bucuresti eclipseaza orice alt gen de subiecte, care nu au legatura cu Referendumul, cu batalia politica dintre USL si PDL si cu pronosticurile pe care analistii politici le fac, in legatura cu concluzia la care vor ajunge specialistii Consiliului European.
Este posibil ca un astfel de eveniment sa faca neobservat un Ordin al ministrului Mediului, doamna Rovana Plumb, semnat chiar astazi, care stabileste, in premiera pentru zona EuroCarpatica, ca padurile virgine vor fi de acum protejate. Prin paduri virgine intelegem acele locuri unde natura inca supravietuieste in forma sa pura, unde pana acum nu a existat interventie umana si care nu au nici o legatura cu padurile de la marginea satelor, de unde ne aprovizionam iarna cu lemne de foc. Romania are marea sansa de-a fi beneficiara a 65% din totalul acestui tip de paduri, la nivelul zonei EuroCarpatice, adica detine 210.000 hectare din cele 322.000 europene, ceea ce ne creeaza un avantaj extraordinar in incercarea de a diminua efectele de sera ale incalzirii globale.
Conservarea acestor paduri virgine nu este simpla, cata vreme academicianul Victor Giurgiu declara ca in urma cu 55 de ani aveam aproximativ 800.000 de hectare de paduri virgine, iar acum, chiar daca in comparatie cu celelalte state stam foarte bine, am pierdut totusi 75% din suprafata acestora. De altfel, distinsul academician a dovedit o vehementa constanta fata de politicienii romani, de genul celei exprimate chiar anul acesta, in data de 9 mai, chiar de Ziua Europei, cand spunea ca “eforturile de protejare a padurilor sunt zadarnicite de poftele politicienilor”. Cu atat mai mult este de remarcat pozitia domniei sale de astazi, cand a spus public ca l-a impresionat pozitia curajoasa a d-nei ministru Rovana Plumb, care a fost aceea ce-a si finalizat ceea ce, de-a lungul timpului, multi ministri ai mediului