60 de ani de la semnarea acordului israelo-german privind despăgubirile pentru victimele Holocaustului şi 50 de ani de la vizita lui Charles de Gaulle în Republica Federală Germania şi reconcilierea franco-germană.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În aceste zile se aniversează două evenimente istorice care au contribuit într-un mod decisiv la procesul de reconciliere cu germanii în urma grozăviilor produse de ultimul război mondial. Este vorba despre semnarea acordului israelo-german pe data de 10 septembrie 1952 la Luxemburg şi despre turneul de aproape o săptămînă în Republica Federală Germania, început de preşedintele francez, Charles de Gaulle pe data de 4 septembrie 1962.
Negocierile privind despăgubirile pentru victimele Holocaustului au fost iniţiate de către guvernul vest-german în primăvara anului 1952. Atît în R.F. Germania, cît şi în Israel negocierile nu s-au bucurat de prea multe simpatii. Multe victime ale prigoanei naziste evitau orice contact cu ţara responsabilă pentru nedreptăţile săvîrşite. Nici în Germania opinia publică nu agrea ideea de a plăti victimelor despăgubiri. Aproape toată lumea refuza să-şi asume responsabilitatea pentru atrocităţile comise în perioada nazismului. Şefii guvernelor din cele două ţări, cancelarul creştin-democrat Konrad Adenauer şi primul ministru israelian, David Ben Gurion, însă, nu au ţinut cont de atmosfera publică ostilă proiectelor de apropiere, fiecare dintre urmărind interesele statului pe care-l reprezentau. Negocierile bilaterale începute în primăvara anului 1952 s-au încheiat pe data de 10 septembrie cu semnarea acordului, intrat în istorie sub denumirea Tratatul de la Luxemburg.
Secretarul de stat în ministerul de externe, Walter Hallstein, a explicat atunci de ce s-a încheiat acest tratat, afirmînd că Germania nu a fost silită să semneze un astfel de acord. Despăgubir