Cele mai valoroase companii din portofoliul statului, mai exact „giganţii” de stat cu afaceri de sute de milioane de euro responsabili pentru exploatarea şi valorificarea resurselor energetice, dar şi pentru operarea reţelei de transport din România, au peste 145.000 de angajaţi.
Cu toate că multe dintre companiile de stat înregistrează anual pierderi de ordinul a zeci de milioane de euro, pierderi care sunt incluse în deficitul bugetar, evaluarea productivităţii resursei umane reprezintă o simplă cifră la sfârşitul bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de guvern la începutul fiecărui an.
gândul vă prezintă rezultatele financiare ale celor mai mari companii de stat, prognozele privind profitul sau pierderile pe care le anticipează pentru acest an, precum şi productivitatea muncii angajaţilor din aceste companii.
Click pe imagine pentru a mări
Angajaţii Transgaz, cea mai profitabilă companie de stat, sunt cei mai productivi, reiese din indicatorii oficiali. Pe locul doi sunt cei 24.735 de angajaţi ai CFR SA, companie care a înregistrat anul trecut pierderi de peste 167 de milioane de euro şi pentru care statul nu a găsit nicio altă soluţie de reducere a datoriilor decât anularea acestora. În aprilie, guvernul a dispus prin ordonanţă de urgenţă începerea procedurii de ştergere a unor datorii în valoare de 917 milioane de euro, prin conversia în acţiuni.
Cum se măsoară productivitatea unui angajat dintr-o companie de stat
Pentru a măsura productivitatea, respectiv eficienţa muncii depuse de un angajat, companiile de stat folosesc doi indicatori care pot fi consultaţi în nota de fundamentare a bugetelor. Primul este un raport între veniturile totale ale companiei şi numărul mediu de salariaţi, indicator exprimat în lei/persoană, iar al doilea este un indicator de performanţă care ţine cont de specificul muncii şi se e