După trei zile de luptă cu flăcările, pârjolul care a mistuit 17 hectare de pădure şi vegetaţie montană în Parcul Naţional Cozia, a fost domolit. Cu ajutorul unui elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), pompierii au stins focul dar vegetaţia uscată arde, încă, mocnit. Sursa: ISU ValceaSursa: ISU ValceaSursa: ISU ValceaSursa: ISU ValceaSursa: MAISursa: MAI
1 /.
Circa 250 de tone de apă au cărat, pe parcursul a trei zile de intervenţie, pompierii vâlceni pentru stingerea focului care a cuprins Parcul Naţional Cozia. Au ars vegetaţie şi pădurea din jurul releului situat în vârful Cozia şi de la baza masivului muntos.
„S-a mai domolit focul. Faţă de ce era sâmbătă, putem spune că e sub control. Elicopterul MAI ne-a ajutat să stingem sus, pe munte, unde flăcările ameninţau releul şi o cabană. Acolo am fost nevoiţi să tăiem şi nişte copaci pentru a împiedica înaintarea flăcărilor”, a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, căpitanul Ion-Cătălin Popescu.
Ofiţerul a mai precizat că, în fiecare zi de intervenţie au fost necesare circa 80 de tone de apă. „Intervenţia a fost dificilă deoarece autospecialele au mers pe un drum forestier cale de aproximativ 25 de kilometri iar alimentarea cu apă se făcea din Călimăneşti. Ne-au ajutat şi cei de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă cu două cisterne. Astăzi mai arde mocnit turba, vegetaţia uscată din latura de jos a muntelui. Sunt circa 30 de persoane care intervin, pompieri, cei de la Ocolul Silvic şi pompierii voluntari”, a mai adăugat ofiţerul de presă.
Cauzele care au condus la aprinderea muntelui sunt încă necunoscute. Până acum, conform unei estimări a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, au ars circa 17 hectare de vegetaţie uscată şi pădure, respectiv 1,1 hectare de pădure de răşinoase în parcul