Grecia s-a dotat cu un grup de lucru care va lua la puricat arhivele in vederea calcularii sumei pe care ar trebui s-o pretinda Germaniei drept reparatii de razboi pentru crimele naziste.
Anuntul, cat se poate de serios, a fost facut luni de Ministerul grec de Finante.
Ministrul adjunct al Finantelor, Christos Staikouras, citat de Bloomberg, a subliniat zilele trecute ca este pentru prima data cand Grecia isi rezerva dreptul sa faca un astfel de calcul.
Cei patru membri ai acestui grup de lucru, aflat sub tutela Finantelor, vor trebui sa predea raportul pana la sfarsitul anului, a precizat ministerul intr-un comunicat.
"Reparatiile din partea Germaniei constituie o problema juridica complexa, care necesita sa fie analizata si rezolvata la nivel international, in conformitate cu normele dreptului international", a declarat Staikouras, in cadrul unei reuniuni a Parlamentului elen. "Acest proces nu a fost nici pana acum reglementat si ne rezervam dreptul de a-l duce pana la capat", a adaugat el.
Ocupatia nazista a inceput sa fie evocata de la inceputul crizei in Grecia. In timpul alegerilor parlamentare din mai si iunie, reprezentantii Partidului Independent au pledat pentru ca Germaniei sa-i fie pretinse despagubiri pentru distrugerile cauzate in timpul ultimului razboi mondial. Grecia a afirmat ca-si rezerva dreptul de a revendica reparatii din partea Germaniei, suma ridicandu-se la 7,5 miliarde de dolari.
In martie 2006, Curtea Constitutionala din Germania a decis ca statul nu ar mai trebui sa plateasca despagubiri individuale pentru crimele de razboi comise in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Potrivit unui acord din 1960, Germania a platit deja circa 60 milioane de euro victimelor regimului nazist in Grecia, declarase in 2010 purtatorul de cuvant al MAE german, Andreas Peschke.
Chestiunea repartatii