Incertitudinea politică, lipsa de încredere a italienilor în membrii guvernului de tehnocraţi condus de premierul Mario Monti şi în forţele politice naţionale, dezbaterile asupra viitoarelor alegeri parlamentare, programate în primăvara anului 2013, şi polemicile asupra unei noi legi electorale se află luni în atenţia principalelor ziare din Peninsulă.
“Situaţia incertă a ţării faţă de guvernul Monti”, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că încrederea italienilor în guvernul Monti nu oglindeşte şi satisfacţia lor faţă de politica actualului executiv format din tehnocraţi . Un sondaj realizat de societatea “Demos” pentru cotidianul roman menţionat arată că 52% dintre italieni apreciază măsurile luate de guvernul Monti, iar 55% au încredere în premierul Italiei. Dar încrederea este mult mai redusă în ceilalţi membrii ai guvernului de tehnocraţi şi foarte redusă în liderii partidelor politice din Italia.
Mulţi italieni consideră că Uniunea Europeană (UE) şi euro, moneda unică europeană, au creat numeroase probleme, dar numai 23% dintre italieni cred că Italia s-ar descurca mai bine dacă ar rămâne în afara UE. 40% dintre italieni cred că euro înseamnă probleme şi complicaţii. Încrederea faţă de partidele politice, cele care fac parte din majoritate şi din opoziţie, s-a prăbuşit la 5%. Iar cea faţă de Parlament, la 10%, notează La Repubblica.
Italienii nu sunt siguri când şi cum se va vota la următoarele alegeri parlamentare şi mai ales nu ştiu care va fi noua lege electorală, care vor fi alianţele, cine va candida. În fruntea preferinţelor se află Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, condus de Pierluigi Bersani, care ar obţine 43% dintre sufragii. Iar Silvio Berlusconi, fondatorul partidului de dreapta PDL, Poporul Libertăţii, a atins procentul de încredere cel mai scăzut din ultimii ani, circa 20%. În general, italienii şi-au pierdut î