Se tot vorbeşte despre multiculturalitate şi de potenţialul ei în dezvoltarea unei comunităţi. Vrem nu vrem, tragem cu coada ochiului la Sibiu şi ne “minunăm” cum la unii se poate iar la noi lucrurile continuă să stagneze. Deloc străin de fenomenul teatral sibian, actorul Nicu Mihoc ne-a împărtăşit gândurile sale legate de situaţia de la noi.
Reporter : La Sibiu se poate exploata multiculturalitatea. Cum stă treaba la noi în Mureş ?
Nicu Mihoc : Oameni crează fenomene, crează tipuri de construcţii. Capitala culturală europeană nu s-a făcut pentru că s-au gândit străinii să fie la Sibiu o capitală culturală europeană. A fost posibil datorită celor din Sibiu, în special lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu, a primarului de acolo, practic toată lumea din acea comunitate a luptat pentru o idee. E important într-o comunitate ca toţi să creadă în ceva , cum e SMURD-ul la noi, cel mai sensibil loc pentru SMURD e în Târgu Mureş. Aici s-a născut, şi orice atac împotriva celui care la creat, indiferent dacă ai dreptate sau nu, dacă îl ataci e complicat, pentru că, comunitatea şi-a asumat acest lucru, adică SMURD-ul, şi târgumureşeanul e mândru , a devenit o chestie a lui. Proiectul a diseminat în România , dar a pornit de aici, din curtea Spitalului Judeţean din Târgu Mureş.
Rep. Ce scârţâie la noi ?
N. M.: Unii şi alţii au sădit în acest oraş ideea să nu construim ceva împreună. Mergem doar pe ce ne separă între cele două comunităţi. Noi trebuia să avem cei mai mulţi bani în materie culturală din România. La Sibiu sunt 500 de saşi şi iată ce lucruri frumoase iasă acolo. Interferenţe culturale mai puternice decât la Târgu Mureş nu ştiu să mai fie într-un alt oraş din România. Trebuie să începem prin a ne respecta unul altuia cultura şi după aceea ce construim împreună. Noi din păcate exploatăm doar diferenţele. Am ajuns