PROGRAM… Ministerul Sãnãtãtii a decis în luna iulie modificarea modului de realizare a programului de imunizare a copiilor împotriva unor boli grave si a stabilit ca toate imunizãrile sã fie realizate de medicii de familie. Odatã cu apropierea începutului anului scolar, legea s-a schimbat iar, Ministerul Sãnãtãtii stabilind inclusiv calendarul imunizãrilor pe anul 2012-2013.
În consecintã, responsabilitatea vaccinãrilor revine tot medicilor scolari, acestea urmând sã se facã în continuare în unitãtile de învãtãmânt. La începutul lunii iulie, vestea cã vaccinarea elevilor trecea din responsabilitatea medicilor scolari în cea a medicilor de familie a stârnit reactii de dezaprobare atât din partea doctorilor, cât si a pãrintilor. În opinia acestora, o astfel de decizie ar fi diminuat considerabil numãrul de copii imunizati, iar odatã cu aceastã tendintã si riscul de îmbolnãvire si de aparitie a unor epidemii ar fi crescut. Pentru a preîntâmpina o astfel de situatie, medicii de familie au purtat negocieri cu reprezentantii Ministerul Sãnãtãtii, sperând cã vor convinge autoritãtile sanitare sã revinã asupra deciziei care a agitat apele în sistemul de sãnãtate. În cazul copiilor în vârstã de 6 ani, neînscrisi în învãtãmântul primar sau la care se înregistreazã abandon scolar, vaccinarea se poate efectua de cãtre medicul de familie.
Calendarul vaccinãrilor
A fost stabilit inclusiv calendarul de vaccinãri pentru elevi. Astfel, în perioada 8 – 19 octombrie se va face vaccinul diftero-tetanic la elevii de clasa a X-a, restantieri din anul scolar 2010-2011, iar în perioada 5 – 23 noiembrie, vaccinul polio la elevii de clasa a II-a si a III-a. Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion la elevii de clasa I se va administra în perioada 14 – 25 ianuarie 2013. În aprilie si mai 2013 se va face vaccinul diftero-tetanic la elevii de clasa a IX-a, restantieri din 2011-2012