Acţiunile europene au înregistrat săptămâna trecută cea mai bună evoluţie din ultimele trei luni, iar costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au scăzut, semn că pieţele au fost impresionate de programul prin care Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să recâştige controlul randamentelor ţărilor cu probleme şi să stopeze criza datoriilor suverane prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni.
Principalii indici au crescut pe toate cele 18 pieţe de capital din Europa de Vest. Astfel, FTSE 100 al bursei londoneze a avansat cu 1,5%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,1%, iar DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 3,5%, în timp ce indicele FTSE MIB de pe bursa italiană a sărit cu 6,7%, iar IBEX 35 al bursei de la Madrid a urcat cu 6,2%.
Moneda euro a avansat cu 1,9% faţă de dolarul american, până la 1,2786 dolari pe unitate, cea mai mare creştere săptămânală de după 24 februarie.
Planul BCE a avut ecouri şi în afara zonei euro, zlotul, moneda Poloniei, apreciindu-se cu 1,6% săptămâna trecută, cea mai mare creştere dintre cele înregistrate de peste 170 de valute, a căror evoluţie este urmărită de Bloomberg.
Prin programul anunţat de preşedintele BCE Mario Draghi, numit Outright Monetary Transactions (tranzacţii monetare directe - n. red.), BCE va cumpăra obligaţiuni emise de statele din zona euro cu maturitatea de la unu la trei ani, fără o limitare în privinţa randamentelor, şi va accepta acelaşi statut ca şi ceilalţi creditori ai ţării respective. Achiziţiile de obligaţiuni vor fi sterilizate în totalitate, iar banca va publica lunar date pe ţări despre obligaţiunile pe care le deţine.
Pentru a beneficia de ajutor prin OMT, statul solicitant trebuie să accepte condiţiile unui program de asistenţă la care se angajează prin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară sau Mecanismul European pentru Stabilitate, adică să adopte mă