Săptămâna trecută, Hidroelectrica a tăiat cu fast panglica unei investiţii scumpe şi, pe alocuri, inutile. Retehnologizarea celor 20 de hidroagregate de pe Oltul inferior a fost făcută pe foarte mulţi bani, prin încredinţare directă.
Vineri, la Hidroelectrica a fost zi festivă. Al 17-lea dintre cele 20 de de hidroagregate din salba de hidrocentrale contruite pe albia inferioară a râului Olt era pus în funcţiune. Se întmpla la centrala Rusăneşti, în judeţul Olt. Angajaţii hidrocentralei aşteptau protocolar, îmbrăcaţi îngrijit şi cu echipament de protecţie, „delegaţia de la Bucureşti“.
Grupul de oaspeţi era deschis de Remus Borza, reprezentantul Euro Insol - administratorul judiciar al Hidroelectrica, urmat de conducerea Sucursala Hidrocentrale Slatina, în frunte cu directorul Cornel Tătuc. Fireşte, de la un asemenea eveniment, nu puteau lipsi politicienii locali. Astfel, Ioan Ciugulea, vice-preşedintele Consiliului Judeţean Olt, privea cu ochi mândri realizările de pe Olt.
Cum s-au aruncat 400 de milioane de euro în apele Oltului
Atmosfera de sărbătoare a fost stricată de Remus Borza care a prezentat, cu mare talent oratoric (Borza este de profesie avocat), jaful de la Hidroelectrica. Aproximativ 400 de milioane de euro a dat Hidroelectrica pentru retehnologizarea celor 20 de hidroagregate de la cele cinci hidrocentrale de pe albia inferioară a râului Olt. Primele maşinării de producere a energiei electrice au fost puse în funcțiune încă din anii ‘80, şi cum Ceauşescu n-a mai trăit suficient, ultimul a fost montat în 1999.
Deşi, în mod normal, un hidroagregat are durata optimă de exploatare de 22 de ani, Hidroelectrica a simţit, în 2001, nevoia de schimbare. A pus pe hârtie un studiu de fezabilitate ce stabilea un preț de 123 de milioane de lei pentru înlocuirea părții mecanice a hidroagregatelor. Dupa trei ani Hidroelectrica