In ultimele zeci de ani, industria alimentara a marit constant cantitatea de fructoza din alimente, pentru a imbunatati gustul. Din pacate, efectele secundare nu au intarziat sa apara.
Aceasta fructoza, pe langa faptul ca, la fel ca si alte zaharuri procesate, duce la obezitate, risc marit de boli cardiovasculare si rezistenta la insulina, ea micsoreaza si absorbtia de calciu in organism, ducand la fragilizarea oaselor si chiar la aparitia osteoporozei, conform LiveScience.
S-a ajuns astfel ca o cutie de 350 de ml de bautura racoritoare acidulata sa contina 39 de grame de zahar (9,7 lingurite), din care jumatate reprezinta fructoza. Derivata din porumb, sfecla rosie sau trestie de zahar, fructoza este cea mai dulce dintre toate zaharurile naturale.
Un studiu recent realizat pe cobai la Universitatea de Medicina din New Jersey a aratat insa ca pe masura ce cantitatea de fructoza este mai mare in organism, absorbtia calciului din alimentatie scade, ajungandu-se la fragilizarea oaselor, ceea ce, in cazul copiilor, duce la rahitism, iar in cazul adultilor la osteoporoza si fracturi grave, cum sunt cele de sold, adesea mortale.
Nevoia de calciu, mineral care nu poate fi produs de organism, creste mai cu seama in timpul lactatiei si sarcinii.
In ultimele zeci de ani, industria alimentara a marit constant cantitatea de fructoza din alimente, pentru a imbunatati gustul. Din pacate, efectele secundare nu au intarziat sa apara.
Aceasta fructoza, pe langa faptul ca, la fel ca si alte zaharuri procesate, duce la obezitate, risc marit de boli cardiovasculare si rezistenta la insulina, ea micsoreaza si absorbtia de calciu in organism, ducand la fragilizarea oaselor si chiar la aparitia osteoporozei, conform LiveScience.
S-a ajuns astfel ca o cutie de 350 de ml de bautura racoritoare acidulata