La nivelul fiecărui judeţ, potrivit Legii nr. 283/2010, republicată, urmează a se înfiinţa Camere pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Aceste Camere agricole sunt instituţii private de interes public, nonprofit, create în scopul reprezentării şi promovării intereselor fermierilor şi persoanelor juridice care activează în agricultură, cu toate ramurile ei.
Camerele agricole se constituie în urma alegerilor ce vor avea loc în fiecare judeţ, în data de 7 octombrie 2012. Pentru organizarea procesului electoral, la nivelul judeţului Braşov a fost constituit un Comitet de iniţiativă, aflat sub conducerea ing. Ioan Benea, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi, şi format din 8 reprezentanţi ai structurilor asociative din agricultură, la care se adaugă directorul Direcţiei Agricole judeţene şi câte un reprezentant din partea Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare şi din partea Instituţiei Prefectului.
Camera agricolă judeţeană va fi formată din 25 de reprezentanţi, aleşi prin vot, de pe listele de candidaţi propuşi de asociaţiile profesionale din domeniul agricol (10 locuri), sindicate, patronate şi cooperative agricole (câte 2 locuri), unităţi de cercetare / învăţământ, deţinători de păduri, medici veterinari (câte 1 loc), precum şi din rândul fermierilor din judeţ (6 locuri, din care 3 sunt rezervate fermierilor cu vârsta sub 30 de ani).
La această dată este în curs de derulare înregistrarea candidaturilor (data limită de depunere a acestora fiind ziua de miercuri, 12 septembrie 2012), iar după validarea acestora vor fi tipărite buletinele de vot necesare. Vor avea dreptul să îşi exprime dreptul la vot doar persoanele rezidente în România, cetăţeni români sau ai unui stat membru UE, care desfăşoară activităţi cu profil agricol sau asimilat şi care se regăses