New York Times publica în data de 28 septembrie 1884 un reportaj de călătorie din Transilvania, unul acid, potrivit cluj.travel. În articol, semnat cu iniţialele jurnalistului, este descris atât peisajul, oraşele Cluj-Napoca şi Oradea, dar şi locuitorii şi obiceiurile locurilor.
Articolul din New York Times este semnat discret, doar cu iniţialele (D.K.) şi este destul de tăios legat în descrierea locuitorilor Clujului, potrivit cluj.travel. Materialul narează călătoria jurnalistului de la New York Times de la Szolnok la Braşov, călătorie făcută cu trenul. Ziaristul nu se arată încântat de Cluj-Napoca şi îl descrie astfel:
„Ciudatul mic oraş de garnizoană Klausenburg, mai cunoscut sub numele său unguresc, Kolozsvar. (...)
Principalul hotel din Kolozsvar este o clădire ciudată, întinsă în toate părţile, plină de scări răzleţite şi pasaje misterioase, încât nu m-am întors niciodată dintr-o plimbare fără o vie curiozitate de a vedea în ce parte a hotelului voi ajunge, în a cui cameră voi intra în locul camerei mele.
Oraşul în sine - un loc liniştit şi de modă veche, care se pare că s-a străduit din răsputeri să planteze supărătoarea staţie de cale ferată cât mai departe posibil - este aşezat într-o vale înfrunzită, închisă de dealuri joase, pe vârful unuia se ridică o mică cetate de culoarea untului, supraveghind bulevardul larg şi umbrit care însoţeşte râul.
FOTO Cum erau descrise Clujul şi alte oraşe ale Transilvaniei în unul din primele ghiduri turistice din lume
Arhitectul Kolozsvar-ului trebuie că s-a inspirat din reţeta irlandezului de a face un tun: «Ia o gaură şi pune fier în jurul ei», oraşul fiind construit în jurul unei vaste pieţe patrulatere, suficient de mare pentru trecerea în revistă a unui regiment întreg, în centrul căreia o coloană de piatră cu o lungă inscripţie în latină comemorează uluitorul fapt că, odată, Î