Un numar de 381 creditori au inregistrat la tribunal creante de 5,492 miliarde de lei asupra Hidroelectrica, insa administratorul judiciar a recunoscut in tabelul preliminar creante de 3,509 miliarde de lei.
Din aceasta suma bancile detin 69%, astfel ca soarta Hidroelectrica va fi stabilita de de catre bancile creditoare. Acestea vor aproba vineri tabelul preliminar al creditorilor. Tot atunci se va vota administratorul judiciar si comisionul acestuia.
Tabelul creditorilor va fi definitiv numai dupa ce se vor termina de judecat in instanta eventualele contestatii, procedura care poate dura si un an de zile.
Pe langa creantele admise au mai fost inregistrate, dar cu anumite conditii, creante suplimentare de 804 milioane lei si au fost respinse creante 1,179 miliarde lei.
"Baietii destepti au cerut 870 milioane de lei, insa toate solicitarile au fost respinse", a declarat Remus Borza, partener la Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Alpiq Industries a cerut daune de 527 milioane lei pentru denuntarea contractului iar Alro a cerut 129 milioane de lei pentru prima forta majora, cea din 2011.
"Hidroelectrica nu intentioneaza sa dea teapa nimanui", a subliniat Borza.
Creantele garantate sunt indeosebi bancile si au fost admise la masa credala cu 1,69 miliarde de lei, la care se adauga sub conditie alte 784 milioane lei.
Creantele salariale insumeaza 9,7 milioane de lei, la care se mai adauga 1,5 milioane lei drept creante admise sub conditie.
In privinta creantelor bugetare, acestea insumeaza 536 milioane lei, insa au fost recunoscute doar 0,5 milioane lei. Restul sunt detinute de catre Fisc si Ministerul Economiei.
Creditorii chirografari sunt in numar de 275 si au solicitat 3 miliarde de lei. Din aceasta suma, Euro Insol a admis 1,807 miliarde lei, alte 247 mili