Analiza urinei constituie un examen medical neinvaziv şi foarte util pentru depistarea bolilor renale şi bolilor de cauză non-renală precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau lupusul eritematos.
Sumarul de urină
Rinichii secretă în mod normal o cantitate de 130ml/urină pe minut, prin filtrare glomerulară. Aceasta este urina primară, cu o compoziţie asemănătoare cu a plasmei, afară de proteine. Urina primară suferă procese de secreţie şi reabsorbţie în tubii renali, astfel încât se elimină doar 1,5l/zi de urină finală. Colectarea şi analiza urinei oferă informaţii preţioase despre funcţionarea aparatului renal şi poate fi făcută ca un test de rutină sau screening pentru evaluarea stării generale de sănătate a pacientului, urmând, după caz, să fie completată de alte teste specifice.
Cum trebuie să arate sumarul de urină?
În mod normal, analiza sumarului de urină nu trebuie să detecteze prezența următoarelor elemente:
- Leucocite
- Proteine
- Sânge
- Cilindrii eritrocitari
- Bilirubină
- Corpi cetonici
- Glucoză
Piuria
Piuria (puroi în urină) este prezentă atunci când se descoperă 5/mai multe leucocite modificate/câmpul microscopic. Piuria este semnul unei infecţii urinare, precum cistita, sau al unei glomerulonefrite/pionefrite acute. O astfel de urină este tulbure şi poate fi semnalată de către pacient.
Proteinuria
În mod normal, o cantitate mică de proteine poate traversa membranele glomerulare, însă această cantitate nu trebuie să depăşească 100mg/zi. Proteinuria care depăşeşte această valoare este patologică şi poate fi întâlnită într-o varietate de afecţiuni precum: glomerulonefrite, infecţii de tract urinar, boală polichistică renală, tumori de vezică urinară, nefropatia diabetică, lupus eritematos. La femeia gravidă poate fi un semn de preeclampsie (afecţiune carac