Sistemul de irigaţii al judeţului, pus la punct în timpul regimului comunist, furat bucată cu bucată în democraţie
Sistemul de irigaţii al judeţului a dispărut în ultimii 20 de ani, sub ochii neputincioşi ai autorităţilor. Acestea nu au reuşit să stopeze nici prostia agricultorilor, care şi-au furat singura speranţă de apă în vremuri de secetă, dar nici setea lor de bani, ostoită de firmele de preluare a fierului vechi. Zonele mlăştinoase, neirigabile, afectate şi ele de seceta prelungită, dar şi zonele pentru care în regimul comunist s-au făcut eforturi de irigare au avut, în 2012, producţii agricole nesemnificative, parţial sau total compromise.
Zecile de mii de hectare de culturi distruse îşi regăsesc corespondenţa în preţul produselor din pieţe. Întrebarea stă pe buzele a mii de agricultori din judeţul Satu Mare: Cum s-a furat sistemul de irigaţii? Ne-au răspuns oficialii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare: bucată cu bucată!
Prostie istorică
Potrivit analelor comuniste, 4405 hectare de teren din judeţul Satu Mare au fost acoperite cu sisteme de irigaţii. Comuniştii au cuprins în proiectul naţional de dezvoltare zonele Culciu – Cărăşeu, Dorolţ – Lazuri, Oar – Boghiş şi Odoreu – Botiz. “Jgheaburile” prin care apa captată din Someş trebuia direcţionată spre terenurile agricole afectate au devenit inutilizabile, după ce fiarele de susţinere, în forma literei “Y”, au fost primele care au căzut pradă hoţilor de fier vechi. Agricultorii din zonele amintite, principalii beneficiari ai irigaţiilor, au ajuns chiar să someze Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, somându-i să-şi ridice instalaţiile de pe terenurile lor. Ulterior, hoţii, înarmaţi cu baroase, au dat iama în canalele betonate, scoţând fierul forjat, armătura sistemului din care nu a mai rămas nimic. Cele peste 4000 de hectare de terenuri agricole au fost lăs