La 11 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York, americanii aduc un omagiu victimelor şi salvatorilor şi învaţă să învingă frica.
America comemorează, astăzi, 11 ani de la atentatele care au marcat nu numai SUA, ci o lume întreagă. Familiile victimelor vor trăi din nou durerea în momentul în care vor fi citite numele celor 2.753 de victime care au pierit în urma atacului asupra turnurilor gemene de la New York şi de la Pentagon.
Atentatele din 11 septembrie 2001 au fost comise de 19 membri ai reţelei al-Qaida, care au deturnat patru avioane comerciale şi au lovit, la intervale de câteva minute, turnurile gemene World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului. După 11 ani, familiile victimelor consideră „Ground Zero" un loc sacru, dar marele public este mai înclinat să întoarcă pagina. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a evocat încă de anul trecut posibilitatea de a reduce acest trist ritual comemorativ, dar şi-a atras furia unor familii ale victimelor.
Memorialul 11 septembrie, loc al vieţii
La locul memorialului, deschis anul trecut pentru a marca poziţia exactă unde se aflau turnurile gemene, poliţia, agenţi de securitate şi ghizi voluntari veghează la respectarea strictă a regulilor de bună purtare.
Aceste măsuri sunt menite să combată ceea ce rudele victimelor văd ca o lipsă de respect, de exemplu, atunci când unii fac picnic sub stejarii recent plantaţi. Discuţii sunt şi în ceea ce priveşte modul de acces în „Ground Zero".
Momentul în care al doilea avion se apropie să lovească WTC Foto: afp
Pentru cei care doresc să se păstreze un acces limitat în acest loc, pentru care acum trebuie cumpărat bilet de intrare, lucrurile vor deveni mai dificile când noii zgârie-nori aflaţi în construcţie în apropiere îşi vor deschide porţile. Memorialul 11 septembrie va deveni