Ultimele studii clinice făcute de specialistii din Grecia atestă faptul că ţigările electronice, alternativa la care apelează cei ce vor să renunţe la fumat, nu ameninţă sănătatea inimii. Ultimele studii clinice făcute de specialistii din Grecia atestă faptul că ţigările electronice, alternativa la care apelează cei ce vor să renunţe la fumat, nu ameninţă sănătatea inimii.
Pe durata testelor efectuate, cercetătorii au constatat că ţigările electronice, adică tuburile metalice alimentate cu baterii ce transformă lichidul în nicotină cu vapori, nu au avut efecte adverse asupra funcţiilor cardiace. "Ţigările electronice nu sunt un obicei sănătos, dar ele sunt o alaternativă mai sigură la ţigările cu tutun. Având în vedere pericolele extreme asociate cu fumatul, datele disponibile, în present, sugerează că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare şi înlocuirea ţigărilor cu tutun cu ţigări electronice poate fi benefică pentru sănătate", a arătat dr. Konstantinos Farsalinos, membru al Centrului de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena.
Farsalinos şi echipa sa au examinat funcţiile cardiace a douăzeci de tineri fumători înainte şi după ce au fumat o singură ţigară cu tutun şi le-au comparat cu cele a douăzeci şi doi de utilizatori de ţigări electronice înainte şi după ce au folosit dispozitivul pentru 7 minute. În timp ce fumătorii de tutun au suferit disfuncţii cardiace, inclusiv presiune arterială ridicată şi creşterea bătăilor inimii, cei care au folosit ţigări electronice au avut doar o creştere uşoară a presiunii arteriale. Studiul clinic grecesc a fost primul din lume care a testat efectele ţigărilor electronice asupra funcţiilor cardiace. Ţigările electronice au fost prima oară făcute în China în 2003, dar acum sunt vândute în întreaga lume şi utilizate de către milioane de oameni.
Un alt studiu, tot din Grecia, spunea la