O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, instituţia care ajută Consiliul Europei în problemele de drept constituţional cu care se confruntă statele europene, a sosit la Bucureşti, pentru a strânge date cu privire la situaţia constituţională din România, la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului şi la amendamentele la legea Curţii Constituţionale şi la legea Referendumului.
Comisia va redacta o opinie pe baza datelor strânse la Bucureşti, în cadrul vizitei care se va încheia marţi.
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit deja cu membrii Curţii Constituţionale, cu cei ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar acum se află la Palatul Cotroceni, pentru o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, de la ora 14.30.
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus membrilor delegaţiei că Guvernul şi majoritatea din Parlament au comis "o serie de abuzuri" în perioada 3-6 iulie, printre care demiterea Avocatului Poporului printr-o ordonanţă de urgenţă sau modificarea legii Curţii Constituţionale şi a legii referendumului, prin aceeaşi metodă.
"Concluzia principală este că într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine (...) Aceste evenimente ne-au dat ocazia să constatăm această realitate, chiar dacă este surprinzătoare pentru mulţi oameni, este o confirmare că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice", a declarat preşedintele Băsescu, adăugând că el nu este surprins de faptul că instituţiile româneşti sunt capabile să reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaşte bine în urma celor opt ani de când se află în funcţie.
Delegaţia a cerut Curţii Constituţionale date