Un tânăr absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative a făcut ceea ce statul nu a făcut de 20 de ani - transparentizarea angajărilor în sistemul public prin publicarea pe un site, publicjob.ro, a anunţurilor de angajare apărute în Monitorul Oficial.
În mod normal, dacă ministrul muncii, ministrul de interne sau primul-ministru au aflat de acest site, ar trebui să îi facă o ofertă acestui tânăr să se angajeze în sectorul public pentru a se ocupa de transparentizarea angajărilor la stat sau măcar să le fie consilier în acest demers.
Doar transparentizarea angajărilor la stat poate aduce o creştere a profesionalizării angajaţilor în sectorul public. Această iniţiativă ar trebui sprijnită de guvern şi ar trebui ca orice instituţie publică să fie obligată să anunţe postul scos la concurs, într-un format standard, pe site-ul propriu şi pe acest site - publicjob.ro, sau pe un site similar finanţat cu bani publici.
Ziarul Financiar a mai propus şi alte măsuri care ar trebui luate pentru a reforma administraţia românească, pe care le reia cu această ocazie.
A. Înfiinţarea unui registru al instituţiilor publice din România, cu alocarea pentru fiecare a unui cod unic de identificare, la fel ca în cazul societăţilor comerciale. Aşa cum cele 600.000 de companii din România au Registrul Comerţului, instituţiile publice ar trebui să aibă Registrul Administraţiei. Atunci se va vedea în sfârşit câte agenţii, centre şi autorităţi sunt şi câte ar trebui să rămână. Registrul Administraţiei va trebui publicat trimestrial de către Secretariatul General al Guvernului.
B. Obligarea fiecărei instituţii publice să deţină un site propriu (sau să folosească un subsite construit de guvern), unde să publice o serie de date comune obligatorii care să poată fi agregate şi comparate. În comparaţie cu firmele, care au cifra de afaceri, numărul de an