Pompierii vâlceni continuă luni acţiunea de lichidare a incendiului care a afectat în ultimele două zile versantul sudic al Masivului Cozia din Parcul Naţional Cozia, a declarat luni pentru AGERPRES, Cătălin Popescu, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea.
“S-au reluat de la primele ore ale dimineţii atât la sol cât şi din aer operaţiunile de stingere a incendiului din munţii Coziei. Începând de ieri însă, lucrurile sunt sub control, nu mai avem focare extinse, s-a reuşit localizare lui. Din cele 11 misiuni cu elicopterul, 6 au fost cu pulbere de stingere. Azi vom acţiona alternativ şi cu apă şi pulbere. Nu putem respira însă uşuraţi şi să spunem că gata s-a terminat. Sub stratul de turbă, există un strat de jar care oricând poate reaprinde focul”, a precizat Popescu.
Peste 8.000 de saci cu apă au fost aruncaţi duminică din elicopterele MAI în zona versantului Cozia, pentru a stinge incendiul izbucnit sâmbătă.
Un incendiu de vegetaţie uscată care a afectat ulterior şi coronamentul pădurii de molid a izbucnit sâmbătă pe versantul de sud al Muntelui Cozia, pe zona cuprinsă între releul de televiziune de la cota 1.600 până spre Mănăstirea Stânişoara.
Echipele ISU au intervenit toată seara iar noaptea de sâmbătă spre duminică s-au străduit să localizeze focarele de incendiu.
Muntele Cozia este punctul de interes turistic cel mai cunoscut din judeţul Vâlcea, are nenumărate trasee care urcă spre cabana Cozia (1.648 m), vârful Cozia fiind vizibil din mai multe localităţi – Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti.
Este declarat arie naturală protejată – Parcul Naţional Cozia – foarte multe elemente de faună şi floră fiind declarate unicate aici, fiind printre puţinele zone montane unde stejarul creşte până la o altitudine de 1.000 de m.
MAI a anunţat duminică printr-un comunicat că un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a decolat de la baza