După mai bine de un an de zile de când Capital a pornit o campanie de presă ce ţintea, cu argumente concrete, demiterea lui Constantin Roibu, „împăratul“ de la Oltchim şi-a dat demisia la presiuni guvernamentale. Ar putea fi însă prea târziu pentru salvarea combinatului, privatizarea fiind acum îngreunată de dezastrul lăsat în urmă de Roibu.
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, instituţia care se ocupă de privatizarea combinatului chimic Oltchim, este tranşant. Într-un interviu pentru Capital el pune, în premieră pentru un reprezentant al statului, vina pentru situaţia combinatului pe seama activităţii de director general a lui Constantin Roibu. Foarte pe scurt, pentru că cifrele sunt deja cunoscute, în acest moment combinatul Oltchim are capitaluri negative (suma datoriilor depăşeşte activele plus creanţele), nu poate funcţiona din cauza lipsei capitalului de lucru, salariile nu sunt plătite de două luni, de la data de 18 septembrie Electrica va trage heblul lăsând instalaţiile fără curent, iar de săptămâna trecută Oltchim nu are nici conducere executivă, Roibu depunându-şi, alături de alţi 16 directori, demisiile.
În total, datoriile Oltchim sunt de peste 700 milioane de euro, din care aproape 400 milioane euro reprezintă datoriile către AVAS şi Electrica, restul reprezentând credite bancare şi furnizori neplătiţi. De-a lungul celor 21 de ani de mandat ai lui Roibu, Oltchim a adunat pierderi totale de 1,5 miliarde de euro, combinatul reprezentând una dintre cele mai mari găuri ale economiei româneşti. Cu privatizarea la distanţă de câteva zile, cu absolut toată activitatea blocată şi cu un protest mocnind al angajaţilor, Constantin Roibu şi echipa sa şi-au dat în sfârşit demisiile, motivându-le prin aceea că n-au găsit înţelegere la reprezentanţii Ministerului Economiei şi OPSPI. „Atâta timp cât dom