Sub acest titlu, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, Henri Paul, regretă faptul că vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisara însărcinată cu problemele justiţiei intervine în dosarul romilor. Fostul ambasador francez e supărat mai ales pentru că doamna Reding ar avea un "parti pris".
Totul pleacă de la o declaratie a acesteia si anume că "romii sunt la ei acasă peste tot în Europa. Franta greseste când îi dă afară pe romii români si le dărâmă taberele. Politica Frantei de trimitere acasă a acestor romi pe bază de voluntariata nu va avea niciun efect pe termen lung".
Iată pasajul care l-a supărat aparent cel mai mult pe Henri Paul. În argumentaţia sa, fostul ambasador francez la Bucuresti e de părere că Viviane Reding va alimenta cu astfel de declaraţii si mai mult sentimentul antieuropean al francezilor atrasi de politicile de extermă dreaptă.
A doua eroare a doamnei Reding, spune Henri Paul, este că ignoră faptele concrete adică actele de delincventă pe care le comit romii în Hexagon. Infractiunile grave puse pe seama bandelor de romi români pătează reputatia României - prietena Frantei - dar si a poporului tigănesc, de prea multă vreme discriminat si persecutat. In fata acestei situatii pe care criza economică o agravează si mai mult, răspunsul trebuie să fie înainte de toate unul represiv, spune mai departe Henri Paul.
In opinia acestuia, comisara pentru justiţie comite o a treia eroare: îşi imaginează că această populaţie delincventă de romi poate sta în Franta cât doreste. Oamenii acestia adesea nu au acte în regulă si nici dreptul de sejur aici ori peste tot în lume - inclusiv în Franta - există reguli precise care se aplică străinilor, europeni sau nu. In sfârsit, ex-diplomatul francez nu e de părere că romii ar fi "un popor euroepan". Problema nu este nationalitatea lor ci integrarea lor în societate, indiferent de tara î