O delegaţie de experţi din partea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, aşa-numita Comisie de la Veneţia, se află pentru două zile la Bucureşti, cu scopul declarat de a verifica dacă a fost sau nu respectat statul de drept în timpul recentelor dispute politice legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Comisia de la Veneţia a fost văzută în toată această perioadă drept un arbitru al scandalurilor de la Bucureşti, iar la reglementările ei au făcut apel, pe rând, toţi actorii politici implicaţi în referendum.
Comisia de la Veneţia este un grup de experţi constituţionali, care examinează modul în care ţările membre ale Consiliului Europei respectă standardele democratice. Comisia este organ consultativ pe teme constituţionale al Consiliului Europei.
Cum România este membră a Consiliului Europei şi cele petrecute în perioada referendumului şi ceva vreme după au stârnit polemici, luări de poziţie şi reacţii, inclusiv ale oficialilor europeni, vizita la Bucureşti pare una firească, după cum a explicat la RFI analistul Cristian Pârvulescu, preşedinte al organizaţiei Pro Democraţia. Comisia de la Veneţia Cristian Pârvulescu (Asociaţia Pro Democraţia)
Vizita experţilor din Comisia de la Veneţia vine ca urmare a unei solicitări a Comisiei Europene, susţine liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader. El spune că Romania ar avea o imagine proastă în plan extern, după ultimele evenimente, iar cei din comisie vor să verifice dacă în România sunt respectate principiile statului de drept.
Cu cine discută experţii Comisiei de la Veneţia?
Luni dimineaţă, experţii Comisiei de la Veneţia au fost la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, dar deocamdată nu prea există informaţii în legătură cu cele discutate. Este programată o întâlnire cu preşedintele Traian Bă