Statele Unite redau luni în custodia autorităţilor afgane cei 3.100 de deţinuţi de la controversata închisoare Bagram, instalată în urmă cu aproape zece ani la nord de Kabul, pentru a-i ţine după gratii pe talibani şi pe presupuşii colaboratori ai reţelei teroriste Al-Qaida.
Simbol al "ocupaţiei americane" pentru mulţi afgani, închisoarea Bagram trece de luni sub autoritatea Poliţiei afgane, care i-a preluat în custodie pe 3.182 de deţinuţi, pe baza acordului încheiat de preşedintele afgan, Hamid Karzai şi administraţia de la Washington în martie anul curent, ca o precondiţie pusă de Kabul pentru încheierea unui parteneriat strategic între Statele Unite şi Afganistan.
Preluarea ştafetei a avut loc în cadrul unei ceremonii la care a participat şeful forţelor de Poliţie ale armatei afgane, Safiullah Safi. Evenimentul este simbolic: pentru mulţi afgani, închisoarea din Bagram a fost un fel de Guantanamo afgan, unde s-au permis acte de tortură şi abuzuri fără precedent, după cum susţin organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.
Cel mai recent scandal legat de Bagram a avut loc la începutul acestui an, când militarii au ars mai multe exemplare din Coran, stârnind proteste violente în Afganistan, proteste în care au murit şase soldaţi americani.
Să mai spunem că în ciuda presiunilor lui Hamid Karzai pentru ca Statele Unite să renunţe la toţi deţinuţii, în respect faţă de suveranitatea afgană, Washingtonul vrea să mai controleze şi pe viitor una dintre aripile închisorii, unde sunt deţinuţi cel puţin 50 de străini capturaţi în Afganistan, Irak sau Pakistan, în cadrul războiului împotriva terorismului.
Statele Unite redau luni în custodia autorităţilor afgane cei 3.100 de deţinuţi de la controversata închisoare Bagram, instalată în urmă cu aproape zece ani la nord de Kabul, pentru a-i ţine după gratii pe talibani şi pe presupuşii co