Românii nu mai ezită de mult să meargă la spitalele private în locul celor de stat, chiar dacă preţurile sunt, de multe ori, destul de piperate.
Dacă acum câţiva ani spitalele private erau destul de rare, acum numărul lor creşte destul de rapid.
Chiar dacă serviciile oferite nu sunt chiar la îndemâna oricui, românii preferă aceste unităţi spitaliceşti pentru a evita, de cele mai multe ori, şpaga din spitalele de stat.
Cele mai mari spitale
La o analiză sumară, vă prezentăm o situaţie a câtorva spitale din Capitală.
În topul celor mai mari spitale private din ţara noastră, după cifra de afaceri, se află Medlife (50 de milioane de euro), Medicover (38 de milioane de euro), Regina Maria (35-40 de milioane de euro), Polisano (23 de milioane de euro), Romgermed (19 de milioane de euro), Sanador (16 de milioane de euro), Gral Medical (15 milioane de euro) şi Med Center (10,5 milioane de euro), Romar (10 de milioane de euro) şi Euromedic (8 milioane de euro).
În ceea ce priveşte costurile, situaţia este următoarea:
O zi de spitalizare la Regina Maria, secţia chirurgie generală - 700 de lei, la Sanador - 575 de lei, iar la Medlife - 500 de lei.
Performanţa este punctul slab
Din cele aproape 100 de spitale private cu autorizaţie, 66 au cerut să fie clasificate de Ministerul Sănătăţii într-una dintre cele cinci clase de competenţă.
Nicio unitate nu a intrat în categoria I (maximum de performanţă) şi numai una s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare - Spitalul Clinic Pelican, din Oradea.
Majoritatea covârşitoare a unităţilor private face parte din ultimele două categorii (minimum de performanţă). Doar MedLife şi Sanador din Capitală s-au remarcat prin performanţă, acestea fiind încadrate în cea de-a treia categorie.