Frauda de la referendum, banuita de 62% dintre romani (sondaj IRES), incepe sa capete proportii inspaimantatoare. Zilele trecute aparea in presa, pe surse, numarul voturilor fraudate descoperite de procurori - undeva in jur de un milion si jumatate.
Cifra nu e o surpriza pentru care si-l amintesc pe Dan Sova in seara de 29 iulie, dupa inchiderea urnelor, cand se profila o ratare a cvorumului necesar validarii referendumului.
Dan Sova a aparut atunci transpirat si transfigurat anuntand ca mai sunt un milion si jumatate de voturi in urne mobile si pe liste suplimentare, neluate inca in calcul, deci cvorumul a fost atins. S-a inselat, voturile cu pricina fusesera deja luate in calcul. Insa nu a explicat nici pana astazi de unde stia domnia sa atat de precis cate voturi erau prin urnele mobile si pe listele suplimentare. Acela sa fi fost oare bilantul raportat de echipa de fraudare a PSD?
Dincolo de proportii, detaliile fraudei sunt insa de-a dreptul socante. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a explicat de unde au rasarit voturi fraudate. Ca au votat morti si minori e deja banal. Dar au votat si persoane fantoma, care nu exista, adica pe listele de vot apar nume asociate cu CNP-uri nealocate.
Au "votat" in localitatile de domiciliu soldati plecati in Afganistan. Au "votat" la domiciliu detinuti aflati in penitenciare. Si, culmea culmilor, multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, pe care USL voia sa-i scoata de pe listele electorale si din calculul cvorumului, au votat si ei tot in localitatile de domiciliu.
Nici nu stiu ce denota o frauda atat de transparenta. Prostie? Siguranta totala in propria impunitate si in infailibilitatea mecanismului de furt? Disperare? Poate ca toate la un loc. Cert este ca asemenea practici ne descalifica total ca tara democratica functionala, ca stat de drept, ca memb