Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat că Uniunea Europeană ar trebui să rezolve problema anchetei antitrust lansată de Comisia Europeană (CE) împotriva monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom pentru a evita "pierderi de ambele părţi". România nu este pe lista celor opt state din Europa Centrală şi de Est avute în vedere de Comisia Europeană în investigaţia prin care încearcă să stabilească dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa. Ce ar avea de pierdut şi de câştigat Bucureştiul din această dispută? România este singura ţară din regiune care nu depinde de importurile de gaze din Rusia şi a fost indicată de mai multe ori de Moscova ca înlocuitor al statelor "rebele" în parteneriatele ei.
"Aceasta nu este o abordare constructivă. Avem încredere că se va ieşi din această situaţie printr-un dialog prietenesc între entităţile noastre economice şi CE fără pierderi de ambele părţi", a declarat Putin. Acesta este cel mai clar atac de până acum al Moscovei la adresa anchetei Comisiei, citat de Financial Times.
Statele avute în vedere de ancheta CE sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, scrie France 24.
Putin a indicat că ancheta are ca scop determinarea Moscovei să ajute la reducerea poverii crizei economice prin "subvenţionarea" statelor mai slabe din Est.
"Europa unită vrea mai multă influenţă politică şi vrea ca noi să plătim pentru aceasta", a mai spus Putin.
Gazprom este singurul furnizor de gaze naturale pentru Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia, potrivit datelor UE. De asemenea, grupul rus asigură 82% din consumul de gaze al Poloniei, 83% din cel al Ungariei şi 69% din cel al Cehiei.
România nu depinde de gazele ruseşti
În cazul României, importurile de gaze naturale au avut o pondere de 15% în consumul din luna iunie, potrivit d