După încheierea primei zile a licitaţiei de spectru, este necesară continuarea organizării de runde primare, conform unui comunicat al Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
În prima zi a licitaţiei de spectru organizată pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz s-au desfăşurat două runde primare. Având în vedere că cererea depăşeşte oferta în cel puţin una dintre categorii, ANCOM va organiza mâine o nouă serie de runde primare.
Rundele primare se vor încheia după o rundă în care cererea de blocuri nu mai depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri. După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă în urma rundelor primare rămân blocuri de frecvenţe nealocate şi se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.
Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone Romania.
ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz