Noua Republică propune scăderea de la 16% la 12% a cotei unice. Reprezentanţii organizaţiei spun că această măsură poate fi extrem de oportună pentru depăşirea crizei şi revenirea pe creştere a economiei româneşti.
„Impozitul pe profit/venit este un levier care prin manipulare influenţează dezvoltarea societăţii în cazul economiilor emergente, din categoria cărora încă facem parte. Un impozit scăzut ar creşte atractivitatea României în faţa investitorilor, ar stimula curajul antreprenorial, ar reduce rolul statului şi ar aduce beneficii pentru o dezvoltare durabilă“, spun reprezentanţii organizaţiei Noua Republică.
Industriile care s-ar bucura primele de reducerea cotei unice ar fi cele profitabile, precum: companiile din domeniul telecomunicaţiilor, petroliştii, companiile care lucrează în infrastructură şi comerţ industrial. Reducerea fiscalităţii ar avantaja însă şi IMM-urile, finanţatorii (bănci şi IFN-uri), constructorii şi dezvoltatorii imobiliari, micii industriaşi, fermele, procesatorii, care sunt astăzi în marea lor majoritate pe pierdere din cauza lipsei finanţării, a TVA-ului ridicat, a taxelor pe muncă, a blocării fondurilor europene şi a nivelului redus al încrederii.
Argumente Noii Republici pentru scăderea cotei unice:
1. Fiscalitatea este un criteriu foarte important pentru alegerea unei ţări ca destinaţie investiţională. Acest lucru este valabil şi pentru investitorii străini, dar şi pentu cei domestici. Taxe scăzute înseamnă profit mai mare. Reducerea fiscalităţii ar fi extrem de benefică pentru România, în condiţiile în care aportul investiţiilor străine este vital pentru ţara noastră din cauza subcapitalizării autohtone şi a lipsei finanţării.
2. Scăderea cotei unice majorează în egală măsură şi veniturile nete obţinute de către angajaţi. Măsura va fi resimţită mai puţin de angajaţii din mediul privat, pentru că negoci