Toamna este anotimpul în care majoritatea gospodinelor pregătesc conserve pentru anotimpul rece. Medicii epidemiologi atrag atenţia acestora să respecte normele de igienă în prepararea conservelor, deoarece există riscul de îmbolnăvire cu botulism.
În judeţul nostru, ultimul caz de botulism a fost înregistrat în 2009, când o femeie a fost diagnosticată cu această boală după ce a mâncat o conservă preparată în casă. Potrivit medicilor, botulismul este o boală gravă, care apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinică, în special conserve preparate în casă. „Botulismul este o afecţiune care acţionează la nivel nervos putând provoca paralizia unor grupe de muşchi. Poate provoca paralizii oculare, faringiene, musculare. Dacă nu este tratată la timp, poate provoca decesul. Simptomele ar fi tulburări digestive, scaunele diareice sau constipaţia, greutatea în a vorbi, înghiţi. Perioada de incubare este de la 12-36 de ore, doar poate fi şi la 72 de ore. Cu cât incubaţia este de mai lungă durată, cu atât forma este mai uşoară. Tratamentul este antitoxic şi se face doar în spital“, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.
Botulismul apare, de obicei, din cauza conservării inadecvate a legumelor şi a nerespectării condiţiilor de igienă. Pentru a preveni contactarea acestei boli, medicii recomandă populaţiei să evite consumul de conserve din legume, carne şi peşte, preparate în casă în condiţii necorespunzătoare, respectiv nesterilizate, evitarea consumului de conserve cu termen de valabilitate expirat, legumele şi fructele trebuie spălate riguros înainte de conservare. Şi spălarea repetată a mâinilor este o metodă de prevenţie. Orice persoană care prezintă simptomele botulismului trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Toamna este anotimpul î