Sociologul Vasile Dancu spune ca o interpretare corecta a sondajelor premergatoare referendumului arata o participare de sub 50%, chiar daca se anunta public 70% pentru a se impulsiona votul. Neatingerea pragului a avut insa cauze multiple.
"Sondajele arata mereu indici de participare de 70% pe declaratii. Dar nu poti interpreta ca atare orice spune respondentul. Trebuie facuta o prognoza pe baza mai multor factori care determina prezenta, trebuie luata in calcul distanta dintre declaratii si realitate, din situatii trecute", a explicat Vasile Dancu pentru Ziare.com, intrebat fiind cum se explica faptul ca la referendum nu au fost 9 milioane de romani, asa cum cerea Crin Antonescu.
Dancu a explicat ca nu realizarea unui sondaj este complicata, ci interpretarea lui si, apoi, construirea de proiecte politice in baza concluziilor trase.
"Materialul brut de pe teren te poate insela, chiar daca esantionul este reprezentativ. Uneori acelasi raspuns ascunde motivatii diferite care vor determina variatii neobisnuite ale unui comportament colectiv, cum este votul. Aici este vorba despre experienta sociologului si despre gradul in care cunoaste viata politica respectiva", a mai explicat Vasile Dancu.
Daca ar recunoaste referendumul, liderii USL ar pierde tot - Interviu Ziare.com
In ceea ce priveste demararea actiunii de demitere a lui Traian Basescu, el spune ca, dincolo de declaratii, "in ultimele zile ale campaniei cei care spuneau ca vor merge foarte sigur la vot erau deja undeva intre 40 si 50 de procente".
"Sigur, unii s-au grabit sa publice declaratii cu 70% ca sa impulsionze mersul la vot, insa de multe ori acest lucru are efect invers. Vazand ca se face cvorumul, multi renunta sa mai participe, pentru ca pot sa nu mai plateasca acest cost, beneficiile fiind oricum obtinute colectiv", subliniaza foar