Antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, 56 de ani, a pus bazele grupului de firme Electroalfa din Botoşani, cu afaceri de 40 milioane de euro anual, după ce şi-a dat demisia imediat după Revoluţie din Electrocontact Botoşani, fabrica cu 5.700 de angajaţi unde conducea o secţie cu 300 de oameni.
Anul trecut compania fanion a lui Ciubotaru, Electro-Alfa International, care produce în principal echipamente destinate sectorului energetic, şi-a majorat vânzările cu 48%, la 34 mil. euro, iar pentru acest an afacerile grupului sunt previzionate să depăşească 40 mil. euro după un avans de 10% faţă de anul trecut.
"Imediat după Revoluţie peisajul economic a intrat într-o zonă neagră, a crizei de autoritate, a schimbărilor politice. După '90 a fost o conjunctură de genul: alegeţi-vă şefii. Dacă era ales şi portarul, spre exemplu, spuneau că acela este bun de director. Se adunau voturile şi cine ieşea era directorul fabricii. Acesta este motivul pentru care imediat după '90, în condiţiile în care eu înţelegeam că cei cu care discutam de deasupra mea în companie nu aveau o viziune şi nu înţelegeau mecanismele, cei de dedesubt voiau bani fără să producă mai nimic şi aveau în mână acel instrument «dacă nu eşti de acord cu noi, te schimbăm», atunci am luat decizia să pornesc un business singur de la capăt", povesteşte Ciubotaru.
Electrocontact, care în prezent mai numără 130 de angajaţi, era la vremea aceea unul dintre marii coloşi industriali alături de alte companii din sector care adunau fiecare mii de angajaţi precum Electroaparataj, Electrotehnica, Electromagnetica sau Contactoare Buzău.
Omul de afaceri spune că a plecat de la un atelier în care producea un mic dispozitiv electronic şi pe parcurs a ajuns să angajeze sute de oameni pe măsură ce compania s-a dezvoltat.
"La noua afacere nu realizam ce produceam în secţia la care lucrasem. Încercam