Criza economică, dar şi moneda euro, care "a fost cândva un factor unificator riscă, paradoxal, să devină o nouă sursă de dezbinare în Europa". Avertismentul a fost lansat de premierul italian, Mario Monti. Oficialul propune organizarea unui summit la Roma, prin care să fie combătut populismul antieuropean în creştere.
Europa este în pragul unei crize ce depăşeşte problemele economice. "Criza subminează chiar bazele umanismului în jurul căruia s-a născut şi s-a dezvoltat Europa", a indicat Mario Monti la conferinţa liderilor politici şi religioşi de duminică din Sarajevo, în Bosnia. "Este extrem de important ca atunci când se luptă cu criza, să găsească metode prin care să unească oamenii, nu să îi dezbine", a explicat preşedintele Consiliului italian de Miniştri.
Austeritatea aplicată în Europa i-a împins pe alegători către stânga şi dreapta spectrului politic şi a creat tensiuni între statele din nord, care au acordat bani cu împrumut şi statele din sud, lovite primele de criză, notează Reuters. Monti a primit deja acceptul şefului Consiliui European să organizeze un summit contra populismului, unde să fie discutate sentimentele antieuropene, diviziunile dintre nordul şi sudul continentului, dar şi sentimentele naţionaliste stârnite de măsurile de austeritate din ultimii trei ani. Acest populism este prezent în aproape toate statele Eurozonei şi ameninţă să blocheze exact cele mai importante scopuri din acest moment: salvarea monedei unice, integrarea economică a Europei şi refacerea economiei.
Italia, forţată şi ea să strângă cureaua pentru a-şi reduce deficitul, nu e scutită. Există îngrijorări că un nou Guvern ales la scrutinul din primăvara viitoare ar putea renunţa la unele reforme deja aplicate. Populismul antieuropean este poate cel bine exprimat în presă. Săptămâna trecută, La Repubblica şi-a deschis una dintre ediţii cu o caricatură