Castelul baronului Bay de la Treznea, de al cărui nume se leagă masacrul din 9 septembrie 1940, în care peste 90 de localnici au fost măcelăriţi de armata ungară, ar putea fi reabilitat de autorităţi, după ce comunitatea locală s-a opus ani la rând unor astfel de demersuri care, în opinia lor, ar semnifica elogierea unui loc ce le aminteşte de atrocităţile din urmă cu 72 de ani.
Decizia reabilitării castelului de la Treznea a fost luată duminică, 9 septembrie, după ceremonia de comemorare organizată acolo pentru marcarea a 72 de ani de la masacrul ce a avut ca victime, în toamna anului 1940, peste 90 de localnici, mulţi dintre ei femei şi copii. Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Sălaj, după ceremonie prefectul judetului, Filonas Chiş, a efectuat o vizită la castel. "Acesta se află într-un stadiu avansat de degradare, iar iîn urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Primăriei Treznea şi cu cei ai Centrului Judeţean de Culturaă s-a decis realizarea unui proiect tehnic pentru reabilitarea acestui castel iar mai apoi depunerea unei cereri de finanţare, având ca sursa de finanţare fonduri europene" - se precizează în comunicat.
CLICK AICI PENTRU GALERIE
Castelul din Treznea este unic nu doar în Transilvania, ci în vechiul Imperiu Austro-Ungar. Castelul, construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea, este în stil neo-baroc. Corpul familiei, care cuprindea şi birourile, era unit cu corpul în care locuia soţia printr-o replică a Punţii Suspinelor din Veneţia. Unicitatea clădirii este reprezentată şi de faptul că stilul eclectismului neo-baroc, gotic, este amestecat cu acela mai nou, ţărănesc. Ţăranii, lucrând acolo, şi-au lăsat influenţa ancestrală în toate elementele. Acum toată stucatura a dispărut, din vechiul castel mai rămânând în picioare doar aporximativ 30 la sută din structura iniţială.
În această situaţie s