Din 29 iulie 2012, Romania nu mai are presedinte. A fost inlocuit cu un Guvernator. Deocamdata, persoana desemnata sa ocupe aceasta functie este tot Traian Basescu.
Cateva fapte m-au condus la aceasta concluzie.
Dupa Referendum, cand 88% dintre cei 8,4 milioane de romani care au votat demisia presedintelui n-au fost luati in seama, au devenit evidente cateva lucruri.
1. Romania nu mai este condusa de la Bucuresti. Deocamdata, capitalele cu influenta in soarta acestui teritoriu – (cuvantul ”tara” a ramas o metafora frumoasa) -sunt Berlin si Washington.
2. Votul cetateanului roman este cel mult consultativ, in niciun caz hotarator. Nicaieri in lumea civilizata, un vot covarsitor pentru sau impotriva unei idei sau persoane nu ar fi putut fi ignorat, asa cum s-a intamplat in Romania.
3. Traian Basescu nu mai este o persoana aleasa de poporul roman, dupa 29 iulie. El este numit de o metropola sau de un grup international de interese, oricum, de o entitate din afara tarii.
Cred ca analizele ulterioare asupra situatiei din Romania trebuie sa se bazeze pe acest rationament. Dl. Basescu are un mandat care nu mai e de presedinte, ci de Guvernator. Acest lucru va constitui premiza miscarilor politice din Romania, in viitorul apropiat.
Monstrul creat de TB pentru a-l mentine la putere – Servicii, Parchete, Curti de toate felurile – il va servi cu si mai multa obedienta. Monstrul stie ca in spatele lui Basescu se afla o forta superioara imuna la susotelile si intrigile dambovitene. O problema vor avea liderii USL. Acestia vor avea mari dificultati sa coabiteze cu Guvernatorul Basescu. Pe de o parte, se vor confrunta cu umorile personale ale lui TB, dezbracat in fata poporului de orice poleiala de legitimitate si democratie si, pe de alta parte, se vor confrunta cu stapanii d-lui Basescu, care nu-i pot accepta pe cei ce le-au pus omul in ipo