Mai multe guverne ale statelor Uniunii Europene au fost acuzate ca refuza sa-si ceara scuze pentru ca ar fi complotat cu CIA pentru gazduirea unor inchisori secrete. Printre tarile vizate se afla si Romania.
Dezbaterea de luni din plenul Parlamentului European s-a concentrat pe un raport al Comitetului pentru Libertati Civile, care a luat in consideratie acuzatii care vizeaza tari precum Romania, Polonia si Lituania, informeaza BBC.
Cele trei state au fost acuzate ca au gazduit pe teritoriile lor inchisori secrete ale CIA, in care au fost inchisi teroristi. Multi suspecti de terorism ar fi fost transportati in alte tari, unde au fost torturati sau ar fi disparut.
Mai multe tari au fost acuzate ca au cooperat cu CIA, permitand existenta acestor inchisori secrete sau a unor zboruri CIA care transportau prizonieri si care aveau nevoie sa foloseasca aeroporturile din tarile respective, in drumul spre alte destinatii.
Raportul arata ca trebuie sa existe investigatii oficiale in ceea ce priveste rolul tarilor UE, comisarul european pentru Justitie Viviane Reding cerand tarilor implicate sa desfasoare "investigatii independente si impartiale ale adevarului".
Totodata, Comitetul a precizat ca unele guverne banuite s-au dovedit necooperante, iar un comitet al Parlamentului lituanian a ajuns la concluzia ca CIA nu a avut inchisori in tara respectiva, iar Romania si Polonia neaga ca ar fi gazduit astfel de centre de detentie.
Guvernul Statelor Unite ale Americii nu a negat ca a transportat prizonieri in toata lumea, cu toate ca insista ca niciodata nu a autorizat utilizarea torturii.
Mai multe guverne ale statelor Uniunii Europene au fost acuzate ca refuza sa-si ceara scuze pentru ca ar fi complotat cu CIA pentru gazduirea unor inchisori secrete. Printre tarile vizate se afla si Romania. @