Victor Ponta a gasit explicatia esecului major suferit pe plan extern de USL dupa declansarea suspendarii:
"PR-ul nostru a fost foarte slab (...) Basescu si prietenii lui au facut un PR excelent. Au inteles ca pe plan intern nu au nici o sansa, in conditiile in care 88% dintre alegatori au votat pentru debarcarea lui Basescu. Astfel au inceput sa faca atmosfera in strainatate si le-a reusit".
Dintr-un anumit punct de vedere, Victor Ponta are bucatica lui de dreptate. Mesajul echipei si al sustinatorilor lui Traian Basesu a fost cu mult mai penetrant, mai bine receptat si a primit un raspuns pe masura din partea UE si a SUA.
Este ceea ce afirma, in felul sau, incompatibil cu politica externa, si Crin Antonescu atunci cand se plange ca liderii straini i-au cerut sa renunte la suspendare, iar trimisul american Philip Gordon nici macar nu pare sa fi luat in calcul posibilitatea validarii referendumului.
Dar de ce este asa? De ce Monica Macovei este cu mult mai credibila si are cu mult mai multe usi deschise decat Renate Weber sau decat Alina Valean? De ce Cristi Preda este crezut, iar Titus Corlatean este tratat ca un pucist ratat? De ce reprezentantii Comisiei de la Venetia socotesc, admirativ, ca Traian Basescu se comporta ca un capitan de nava in furtuna? De ce nu-l socotesc asa pe Crin Antonescu?
Oricat s-ar chinui sa sustina acest lucru, nu e o chestiune de familie politica. Cel in fata caruia premierul roman a fost pus sa repete ca un scolar repetent care trebuie sa fie cvormul de validare a referendumului de demitere a presedintelui, cel in fata caruia Victor Ponta a fost pus sa precizeze numarul de 9 milioane de votanti, nu a fost popularul Barroso, ci socialistul Martin Schultz, presedintele PE.
De ce tabara prezidentiala este cu mult mai credibila, decat liderii USL? Aceasta este intrebarea