Senatorii au dezbatut marti proiectul de lege care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional si au decis ca votul final sa fie dat in sedinta de luni, 17 septembrie. Senatul este camera decizionala, iar daca proiectul va fi adoptat de Senat, acest tip de BAC va putea fi sustinut incepand cu acest an scolar. "Acum se va intelege de catre parinti si elevi: daca esti bun faci Bacalaureatul asa-zis National si, daca nu, faci un fel de Bacalaureat care la sfarsit iti da nu stiu ce competenta profesionala, si apoi se mai da o modificare printr-o ordonanta si va da si voua posibilitatea de a merge la facultate", a declarat senatorul Radu Berceanu.
Descarca de aici Proiectul Bacalaureatului profesionalIn cadrul dezbaterilor de marti, 11 septembrie, au luat cuvantul si ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, precum si senatorul Radu Berceanu.
Ecaterina Andronescu: Bacalaureatul Profesional - o solutie acceptata in Uniunea Europeana ca nivel de calificare IV
Ecaterina Andronescu Foto: Agerpres Prezenta la dezbaterile din plenul Senatului, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca Bacalaureatul National ramane cu aceeasi structura si cu acelasi continut ca in ultimii trei ani. "Bacalaureatul Profesional da dreptul de acces pe piata muncii. Avem foarte multe semnale ca angajatorii se feresc sa preia ca angajati pe cei care nu au diplome. Pe de alta parte, exista diferente de retributii intre cei cu diploma de Bacalaureat si cei fara", a declarat Andronescu in sustinerea proiectului.
Potrivit acesteia, cele doua tipuri de bacalaureat genereaza rute de profesionale diferite. "Bacalaureatul Profesional da doar dreptul de acces pe piata muncii si adauga competente profesionale pentru cel care obtine aceasta diploma", este de parere ministrul. Ecaterina Andronescu a explicat ca "cele doua tipuri de bacalaureat au in co