Multe studii puneau pe un piedestal ţigara electronică, ea fiind considerată unul dintre puţinii substituenţi nepericuloşi ai ţigărilor clasice. Efectele negative au fost, însă, puse în umbră.
Ţigările electronice pot afecta plămânii, este rezultatul unui studiu recent citat de „Graphic News".
Această concluzie contrazice o altă cercetare care susţinea că aceste ţăgări nu afectează sănătatea celor care le folosesc, iar inima sau alte organe nu este pusă în niciun fel în pericol.
Mai exact, cercetătorii de la Universitatea din Atena susţin că vaporii din ţigările electronice cresc rezistenţa căilor respiratorii, lucru deloc benefic.
Afectează ventilarea plămânilor
În elaborarea concluziilor, experţii au testat funcţia pulmonară pentru a putea analiza rezistenţa căilor respiratorii.
Astfel, 32 de subiecţi au folosit ţigara electronică timp de 10 minute. În cazul persoanelor sănătoase, care nu au fumat niciodată, rezistenţa căilor respiratorii a crescut, în medie, de la 182% la 206%. Mai mult, în cazul fumătorilor cu funcţii normale ale plămânilor, rezistenţa a crescut de la 176% la 220%.
Specialiştii ţin să precizeze că o rezistenţă crescută a căilor respiratorii duce la o ventilare mai slabă a plămânilor.
„Încă nu ştim dacă dispozitivele de livrare a nicotinei care nu sunt aprobate, de genul ţigărilor electronice, sunt mai sigure decât ţigările normale, în ciuda faptului că acestea sunt vândute cu pretenţia că sunt mai puţin dăunătoare", spune Christina Gratziou, unul dintre autorii studiului.