Politicienii trebuie să înţeleagă că perioadele de avânt economic nu durează la nesfârşit, ci sunt urmate de perioade de ajustare, ale căror costuri le vor plăti unii dintre ei, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Există o lecţie pentru politicieni: timpurile bune nu durează la nesfârşit, ci există şi perioade de corecţii, şi vai de ăia care trebuie să opereze corecţiile", a afirmat domnia sa, cu ocazia lansării cărţii "Cum a trecut Europa Emergentă prin Criza din 2008/2009", editată de către Bas B. Bakker, şeful diviziei europene a Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi Chritoph A. Klingen, adjunctul respectivei divizii.
Una dintre lecţiile acestei crize economice este că trebuie depuse eforturi pentru asigurarea unei creşteri economice echilibrate, care să se desfăşoare în ritmuri sus-tenabile, consideră Mugur Isăres-cu. De asemenea, politicile autorităţilor ar trebui să aibă un caracter anticiclic, un exemplu în acest sens fiind abţinerea de la creşteri salariale în perioadele de avânt. "Când ai bani la buget trebuie să rezişti tentaţiilor de a creşte salariile. Este foarte greu. Ar trebui să nu te mai numeşti politician, să ai bani din plin şi să nu îi dai pentru voturi", a recunoscut, însă, şeful Băncii Centrale. Convergenţa salarială trebuie compensată de câştiguri de productivitate, a adăugat domnia sa. Creşterea prea rapidă a creditării, în special a celei în valută, trebuie descurajată, este o învăţătură pe care guvernatorul BNR consideră că băncile ar trebui să o reţină.
Pentru politicieni este, însă, aproape imposibil să tempereze o creştere economică accelerată, pentru că ar trebui să explice populaţiei de ce aplică măsuri care par să reducă acumularea avuţiei, atrage atenţia Mugur Isărescu.
* Ţările din Europa Centrală şi de Est au intrat în criză din cauze similare
Criza prin care au tr