Ediţia din acest an a programului guvernamental Prima Casă se apropie de final, pentru că banii sunt pe terminate. Mai toate băncile implicate în program au anunţat că nu mai dispun de fonduri pentru împrumuturi în acest domeniu, iar Executivul nu prea dă semne că ar suplimenta bugetul programului.
Guvernul anunţă pe pagina sa de Internet că ar fi cheltuit până acum 2,5 miliarde de euro pentru susţinerea programului Prima Casă, iar numărul beneficiarilor ar fi ceva peste 65 de mii. Jurnaliştii de la Ziarul Financiar sunt ceva mai generoşi şi vorbesc de 72 de mii de români care au luat credite pentru achiziţia de locuinţe prin programul Prima Casă, în ultimii trei ani, iar valoarea totală a finanţărilor acordate de bănci depăşeşte 2,8 miliarde de euro.
Numai că tot Ziarul Financiar dovedeşte că de fapt programul a fost mai bun pentru bănci decât pentru clienţii acestora. Prima Casă a susţinut vânzările de credite ipotecare ale băncilor în perioada de criză, scriu jurnaliştii de la publicaţia amintită şi le-a permis băncilor să-şi rotunjească veniturile din dobânzi, asumându-şi riscuri minime.
În acelaşi timp, programul Prima Casă a împiedicat scăderea mai rapidă a preţurilor pe piaţa imobiliară şi a forţat cumpărătorii să scoată mai mulţi bani din buzunar.
O parte bună a acestei iniţiative guvernamentale a fost plata unui avans redus la cumpărarea unei locuinţe. Numai că există şi reversul acestei situaţii: clienţii erau obligaţi să împrumute mai mulţi bani de la bănci, ceea ce înseamnă de fapt venituri mai mari din dobânzi pentru instituţiile de creditare. Chiar şi în aceste condiţii, cererea nu a lipsit, doritorii de credite cu garanţie guvernamentală fiind mai mulţi decât se aştepta toată lumea. Aşa că la ora actuală băncile mai au la dispoziţie garanţii de aproape 180 de milioane de euro pentru credite Prima Casă din plafonul deja alo