Americanii comemorează marţi 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, într-o atmosferă sobră. Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul din New York unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center. Aproximativ trei mii de oameni au murit la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Ceremoniile sunt umbrite de încă o dispută financiară şi jurisdicţională, de astă dată privind Muzeul 11 Septembrie, parte a Complexului Comemorativ care mai cuprinde Memorialul deschis publicului acum un an. Se pare că părţile au ajuns la o înţelegere de ultim moment luni, sub ameninţarea unei demonstraţii a familiilor victimelor.
Muzeul fusese proiectat să ocupe mai bine de nouă mii de metri pătraţi la şapte nivele sub pământ şi urma să fie inaugurat în 2009. Estimările iniţiale erau de aproximativ 700 de milioane de dolari, dar între timp, costurile aproape că s-au dublat, iar Autoritatea Portuară, entitatea autonomă care deţine spaţiul şi asigură construcţia obiectivului, a pretins că Fundaţia 11 Septembrie, proprietara Muzeului, nu şi-a achitat obligaţiile financiare. "Vrem să terminăm construcţia, dar într-un mod acceptabil din punct de vedere financiar", a precizat guvernatorul statului New York, care conduce împreună cu omologul său din statul vecin, New Jersey, Autoritatea Portuară şi care cere un rol mai proeminent în gestionarea Muzeului.
"Am plătit totul, până la ultimul bănuţ", a replicat primarul Michael Bloomberg, directorul Fundaţiei 11 Septembrie, care a donat mai bine de 15 milioane din fonduri personale.
Se speră ca Muzeul să poată fi inaugurat în 2014, împreună cu primul dintre zgârie-norii înălţaţi din ruine, Turnul Libertăţii. New York, Radu Tudor, despre comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001
Americanii comemorează marţi 11 ani de la a