Deficitul comercial înregistrat de România în primele şapte luni ale anului a crescut în lei cu aproape 7%, la 23,5 miliarde de lei (5,3 mld. euro) pentru că exporturile au avansat mai lent decât importurile pe fondul cererii scăzute pentru bunuri şi servicii de pe pieţele internaţionale.
În această perioadă, exporturile au crescut cu 5,5%, la 114 mld. lei, în timp ce importurile s-au majorat cu aproape 7%, la 138,4 mld. lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Una dintre explicaţiile pentru creşterea deficitului este scăderea cererii de pe piaţa externă. Este o tendinţă care este vizibilă de mai multe luni. Se ajunge în situaţia în care o companie poate importa materii prime sau piese pentru utilaje pentru ca apoi să nu le mai poată exporta ca bunuri finite", a explicat analistul economic Laurian Lungu.
Datele INS arată o încetinire drastică a exporturilor în raport cu anii anteriori. Dacă în primele şapte luni ale anului 2011 exporturile au crescut cu 27% ajungând la 108,1 mld. lei, în acest an avansul pe acelaşi interval a fost de aproximativ cinci ori mai mic.
Exporturile româneşti continuă să fie concentrate către pieţele din Uniunea Europeană. Astfel, în primele şapte luni pe piaţa Uniunii Europene exportatorii au livrat produse şi servicii în valoare totală de 81 mld. lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. În acest interval exporturile către pieţele UE acoperă 70% din total. Acest segment are o evoluţie relativ constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când exporturile către UE reprezentau 71% din total.
Mai alert în primele şapte luni au evoluat exporturile către pieţele extracomunitare. Astfel, afacerile pe care le fac exportatorii pe pieţele din afara pieţei comunitare au crescut în perioada ianuarie-iulie cu 7%, la 33,4 milioane de lei (7,6 mld. euro).
De