Ce consecinţe pe termen lung ar putea avea pentru Germania decizia cumpărării nelimitate, de către Banca Centrală Europeană, a obligaţiunilor unor state ale Bătrânului Continent care se zbat în criză?
Decizia BCE şi posibila prăbuşire a Germaniei
Germania, o ţară a cărei economie este axată pe exporturi a profitat enorm de pe urma introducerii monedei euro. Germanii o ştiu iar guvernul berlinez, susţinut în mare măsură de opoziţia de centru-stânga, întreprinde de ani de zile eforturi considerabile spre a salva moneda comună.
Dar ultima decizie a Băncii Centrale Europene s-ar putea să-i coste rău pe contribuabilii germani. Şi nu doar pe ei.
Pe moment, în partidele guvernamentale de centru-dreapta se discută aprins pe marginea modalităţilor de oprire, pe cale juridică, a tipăritului de bani la care a trecut Banca Centrală Europeană în tentativa de a susţine financiar state grav îndatorate precum Spania şi Italia.
Aplaudat de unii deputaţi liberali şi creştin-democraţi din Germania, politicianul creştin-social bavarez, Peter Gauweiler, a depus la Curtea Constituţională din Karlsruhe o plângere cerând oprirea de urgenţă a demersurilor hotărâte recent de Banca Centrală Europeană.
Sub conducerea italianului Mario Draghi şi spre disperarea şefului Băncii Federale Germane, Bundesbank, Jens Weidmann, BCE hotărâse anterior să-şi salveze politica monetară şi obiectivul menţinerii unor dobânzi mici în zona euro anunţând achiziţia nelimitată de obligaţiuni spaniole şi italieneşti.
Spania, Italia şi alte state înglodate în datorii suferă din greu din pricina incapacităţii lor de a se re-finanţa, icnind sub povara enormelor dobânzi percepute pe pieţele internaţionale pentru achiziţia obligaţiunilor lor.
Mai mult pe Economica.net
Ce consecinţe pe termen lung ar putea avea pentru Germania decizia cumpărării nelimitate, de către Banca