Statul trebuie sa privatizeze Oltchim pana la 18 septembrie, potrivit acordului cu Fondul Monetar International (FMI), insa acest proces are multe neajunsuri si nu va rezolva adevaratele probleme ale combinatului, sustin analistii.
Compania are peste 3.300 de angajati si o cifra de afaceri, in 2011, de aproape 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, datoriile au depasit 710 milioane de euro, in ultimii 5 ani.
Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze Oltchim pana pe 18 septembrie, altfel combinatul va intra in lichidare, conform intelegerii cu FMI. In plus, daca privatizarea esueaza, Comisia Europeana ar putea sa redeschida dosarul impotriva tarii noastre, privind acordarea de ajutoare de stat ilegale la Oltchim.
Statul a anuntat ca va vinde actiunile pe care le are la aceasta companie, impreuna cu creantele AVAS si Electrica.
"Nu stiu in ce masura privatizarea este realizabila, avand in vedere ca nu este o perioada favorabila vanzarilor, piata in general este slaba, asa incat probabil ca accesul va fi favorizat unor companii care se afla deja in Romania si care vizau deja aceste privatizari", a precizat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
Ministerul Economiei detine 54,8% din actiuni, compania PCC SE din Germania 18,3%, fondul de investitii din Cipru Nachbar Services 14,02%, iar persoane fizice si persoane juridice detin impreuna restul de aproape 13% din actiuni.
Initial, s-a propus conversia creantei AVAS in actiuni, adica practic o majorare de capital la Oltchim si stergerea datoriei la stat. Insa, prin acest proces, Ministerul Economiei ar fi obtinut peste 95% din actiunile companiei. Acest lucru ar insemna ca actionarii minoritari sa piarda controlul asupra Oltchim, lucru cu care ei nu au fost niciodata de acord.
Decizia privind conversia poate fi luata numai cu doua treimi din vo